تعریف آموزش الكترونيكي :
منظور از E-Learning يا آموزش الکترونیکی بهطور کلی بهرهگیری از سیستمهای الکترونیکی مثل کامپیوتر، اینترنت، دیسکهای چندرسانهای، نشریههای الکترونیکی و خبرنامههای مجازی نظایر اینهاست که با هدف کاستن از رفت و آمدها و صرفهجویی در وقت و هزینه و در ضمن یادگیری بهتر و آسانتر صورت میگیرد.
این سیستمها گاهی میتوانند جایگزین کلاسهای حضوری هم باشند. درعین حال برای افراد سختکوش و علاقهمند میتواند مکمل کتاب و کلاس باشد. در یک جمله میتوان گفت E-Learning آوردن یادگیری برای مردم است بهجای آوردن مردم برای یادگیری. در یادگیری الکترونیکی غیر از اینترنت، دیسکهای آموزشی، ویدئوهای آموزشی و همچنین ماهواره استفاده میشود.
آموزش الکترونیکی روشهای آموزشی کنونی را تکمیل میکند و در بعضی از موارد جایگزین آن میشود. یکی از رویکردهای اصلی آموزش الکترونیکی، آموزش ترکیبی به معنی بهکارگیری بیش از یک رسانه در امر آموزش است که از این موارد میتوان به ترکیب آموزش توسط معلم و ابزارهای بر پایه وب اشاره کرد که البته با این روش، آموزش الکترونیکی جایگزین آموزش کنونی نمیشود، بلکه آن را تکمیل میکند. هرچند که در موارد بسیاری آموزش الکترونیکی بهتنهایی میتواند پاسخگوی نیازهای آموزشی باشد.
در قرن جدید تنها چیزی که شما را میتواند از بقیه جلوتر بیندازد، یادگیری سریعتر است.
همزمان و همراه با تحولات و تغییرات وسیعی که درجهان به وجود آمده است، رویکردها و دیدگاههای اندیشمندان نسبت به آموزش و یادگیری نیز تحولاتی داشته است. در گذشته جهت آموزش Training را بهکار میبردند که به معنای آموزش دادن همراه است و اکنون واژه Learning بهکار برده میشود که به معنی آموزش گرفتن است. در آموزش سنتی چون مبنای کار در آموزش دادن همراه بوده است، در نتیجه آموزش بهصورت اجبار، تنبیه و با زور همراه بوده و در نتیجه افت تحصیلی چه در کلاس درس و چه در خارج از کلاس را به همراه داشته است، اما در Learning چون خود فرد خواسته است که یاد بگیرد، همراه با بازدهی بالایی است.
منظور از آموزش الكترونيكي آموزش افراد با استفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات است. يك سيستم آموزش مجازي محيطي مجازي فراهم ميكند تا فراگير بدون نياز به حضور ياد دهنده بتواند مطالب را فراگيرد. آموزش الكترونيكي نوع جديدي از آموزش است كه در آن نيازي به حضور دانشجويان در كلاسهاي برنامه ريزي شده نيست. در واقع يك محيط آموزشي مجازي در شبكه است. موضوعهاي درسي چنان طراحي شدهاند كه دانشجويان را به بهترين وجه راهنمايي كنند چون آنها در كلاسهاي درس شركت نداشته و از حضور مستقيم استادان بهره نميبرند.
هدف آموزش مجازی ارتقاي دانش و مهارتهاي نيروي انساني با بکارگيري برنامه اي به روز و مقرون به صرفه است. حتي اگر کارمندان مؤسسه اي وقت کافي براي حضور در کلاسهاي سنتي داشته باشند، باز هم آموزشهاي زنده مبتني بر کلاس درس، هزينه بالايي براي سازمانها ايجاد خواهد کرد. علاوه بر اين، کارمندان بايد همزمان با پيشرفت فناوري، اطلاعات خود را به روز کنند.
از مزاياي آموزش الکترونيکی مي توان به موارد زیر اشاره کرد:
- هزينه هاي مربوط به ترميم و نگهداري ساختمانها و مدارس قديمي را کاهش داده و آموزش را تسهيل مي کند.
- هزينه هاي مربوط به مسافرت استادان و رفت و آمد دانشجویان کاهش مي يابد.
- دانشجويان با توجه به توانايي و درک خود ، به فراگيري مطالب آموزشي با سرعت دلخواه مي پردازند- دانشجويان در هر زمان يا مکاني به منابع آموزشي دسترسي دارند.
- دانشجويان اختيار انتخاب مطلب براي مطالعه را خواهند داشت.
- ديگر نيازي به صرف وقت و حضور در كلاس هاي درس نيست.
- از طريق شبكه ارتباطي میتوان با دانشجويان و مدرسان تمام دنيا ارتباط برقرار كرده و به بحث و گفتگو پرداخت.
- محدود بودن ظرفيت پذيرش دانشجو و آموزشپذير از بین میرود.
- مزاياي غيرآموزشي شامل کمک به حفظ محيط زيست، کاهش ترافيک و کاهش آلودگيهاي هوايي و صوتي را دربردارد.
- امکان آموزش فردی در کنار یادگیری مشارکتی فراهم می شود.
- به جای اینکه فقط استاد گوینده باشد, در اینجا آموزش به صورت دوطرفه انجام می شود.
- تبعیضات رایج کمتر اتفاق میافتد
- با استفاده از امکانات Multimedia مطالب بیشتر در ذهن می ماند.
- نتیجه آموزش و یادگیری سریعتر مشخص میشود.
|